Quantcast
Channel: film – Den onda cirkeln
Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Time is of the essence

$
0
0

Detta inlägg är en del av Fiktiviteters temahelg om resor i tid och rymd. Jag kommer prata om vad jag älskar med tidsresor och så kommer jag tipsa om några Fia-Favoriter. Checka gärna in Marias inlägg imorgon kl 14 med!

Resor-i-tid-och-rymd

Varför tidsresor?

Mitt specialintresse inom litteratur, film och tv-serier är tidsresor. Jag älskar spekulationen om determinism å ena sidan och makten över det egna ödet å andra sidan. Hur allt har betydelse. Allt från de små vardagliga tingen, till de stora valen, och de människor vi väljer att omge oss med. Jag gillar också när tidsresenärer besöker andra epoker och ser den tiden genom nutidens filter. Det är intressant att se hur vi tolkar det som varit, men också hur vi tänker oss att människor som levde förr tolkar den värld vi har idag.

 

I About time, en av mina favoritfilmimages (13)er, möter vi Tim som är en siste sonen i en lång ätt av män med förmågan att resa i tiden. Hans far, som spelas väldigt underbart av Bill Nighy, berättar lite tafatt för honom på hans 21-årsdag att ”det här kommer låta knasigt, men… du kan resa tillbaka i tiden”. Tim tror förstås inte på honom, men för skojs skull går han med på att prova, och mycket riktigt så funkar det. Jag vill inte ge bort för mycket av handlingen, men kan verkligen rekommendera denna pärla. Den har många känslolägen och visar på ett väldigt dramatiskt sätt hur oåterkalleliga vissa livsval kan vara. De är allvarlig men samtidigt humoristisk. Den är faktiskt bättre än Tidsresenärens hustru, även om Rachel McAdams är bra i båda. :)

Jag älskar också filmer där tidsresenären är från framtiden, och hela tiden ligger steget före, och försöker smälta in i 1900-tals världen eller ännu tidigare. I filmen Star Trek Voyage Home kommer en stor utomjordisk sond förbi jorden år 2286 och stör alla sändningar och orsakar stormar och andra extrema väderfenomen. Sonden sänder ut en signal som kallar på knölvalarna som finns i haven. Problemet är att alla knölvalarna dog ut under 2000-talet på grund av att de jagats av människan till utrotning. Då beslutar sig Kirk och gänget att resa tillbaka till San Francisco under 80-talet och hämta ett par knölvalar som kan besvara sondens signal. Det sker en hel del roliga förvecklingar då gänget stöter på tidstypiska 80-tals saker så som svärord, girighet och efterdyningarna av det kalla kriget mellan USA och Ryssland. Det är så färskt i minnet att Chekov, som är ryss, möter på mycket motstånd och misstankar när han söker efter kärnvapen i Alameda. (Go figure! ) Filmen brukar inte (av hard core trekkers) anses vara en bra Star Trek-film, men det är en bra film enligt mig. Man tar upp viktiga saker som sjukvård, miljöförstöring och kastar ett sken på hur människor relaterar till varandra vilket ger en food for thought.

En annan Star Trek-rulle som hanterar tidsresor är Star Trek First Contact, där gänget i serien The Next Generation nu tagit över. Filmen spelades in 1996 och visar på hur man på 1990-talet spekulerade att 2000-talet skulle se ut.

Enligt Star Treks tidslinje så skedde den första utomjordliga kontakten under mitten av 2000-talet, då Zefram Cochrane gjorde historiens första warp-färd och fångade Vulcanernas uppmärksamhet. Den första kontakten var avgörande för utvecklandet av warpteknologin och andra saker, och satte bollen i rullning vilket ledde till bildandet av United Federation of Planets år 2161.

Borgerna och Enterprise är i början av filmen mitt uppe i ett stort rymdkrig där federationen äntligen lyckas få övertaget och förstör nästan hela borgkollektivet. Men Borgerna ger sig inte så lätt, de inser att de är på väg att dö ut och öppnar en tidsvirvel till 2000-talet, dagarna före warpfärden. Enterprise förstår att de vill ändra på historien så att federationen aldrig bildas, och följer då efter dem för att se till att historien får ha sin gång och mänskligheten kommer i kontakt med Vulcanerna.

Jag gillar denna film så skarpt eftersom att det är en fiktiv dåtid där våra hjältar från framtiden skapat en bild av Zefram Cochrane som den store och vise hjälten, men när de väl reser tillbaka och träffar honom så upptäcker de att han bara är en helt vanlig man. Det slår an en sträng hos mig. Historien ges betydelse då vi ser vad det lett till, men medan vi lever i den så inser vi inte hur viktiga saker vi gör.

Gänget försöker (precis som gänget i Voyage Home) också smälta in i 2000-talet. Deanna Troi försöker prata med Zefram och motivera honom till att göra sin warpfärd, med hjälp av massor med tequila shots.

484d938dd6d0d77f28931b68c9bf3a90

Jag älskar Deanna Troi.

Det finns massor att säga om tidsresor, men dessa tre filmer är nog mina favoriter. Förutom Doctor Who förstås, men det finns så många som redan pratat om doktorn, så jag tänkte att jag skulle prata om något annat. Jag kan även tipsa er om filmen Safety Not Guaranteed som också är helt briljant, och böckerna Blackout och All Clear av Connie Willis som handlar om tidsresande historiker från Oxford 2060 som åker tillbaka till London under Blitzen och fastnar där. Mycket spännande och bra.

Vad tycker ni om med tidsresor? Sound off!

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 36